Oma Groeneveld – Zwanenburg en haar Solex

21 sep 2013

Share

De bakermat van de Solex ligt in Frankrijk waar begin van de vorige eeuw twee mannen de “Societé Goudard et Menneson” oprichten.

In 1948 arriveerde het eerste exemplaar in Nederland bij de firma Stokvis in Rotterdam, deze firma was een handelsonderneming die onder andere stofzuigers van het merk Erres verkocht.

Solex type 2

Solex type 2

In 1949 kwam er een run op dit simpele bromfietsje, zo erg zelfs dat er doktersattesten, urgentieverklaringen er aan te pas kwamen om een Solex te bemachtigen. Er was in die tijd een wachttijd van ruim acht maanden voor een Solex. ( Bromfietsverhuur Akersloot De geschiedenis van de Solex).

Karrie Kuijpers in Boskoop

Vissen met een stok in de Gouwe. Karrie Kuijpers in Boskoop.

Adriana Groeneveld – Zwanenburg (1912), beter bekend als Jaan Groeneveld of Oma Groeneveld, was vooruitstrevend en kocht eind vijftiger jaren ook een Solex. Dat was zeer tegen de zin van haar oudste zoon Joop die zijn moeder maar een gevaar op de weg vond als ze op de Solex reed. Oma moest hartelijk om zijn bezorgdheid lachen en vertelde later met veel plezier hoe Joop met een verbeten gezicht had gereageerd toen hij zijn moeder een keer 0p de Solex voorbij had zien komen. “Ik hoorde een knal en ik voelde een zucht en weg was je,” had hij haar toegebeten.

Met de Solex maakte Oma Groeneveld leuke uitstapjes.  Haar kleindochter Karrie van Ruler – Kuijpers herinnert zich dat ze achter op de Solex met oma naar haar zus in Boskoop ging en naar Rotterdam: “Kussentje onder de snelbinders en dan onderweg heel hard roepen: ‘Wij hebben vakantie!’ Geweldig vond ik dat.”

Toch was Joop’s ongerustheid niet helemaal onterecht. Ergens in 1960 kwam oma met haar Solex in het centrum van Den Haag ten val en moest naar het ziekenhuis Zuidwal worden vervoerd. Volgens Joop vertelde ze aan wie het maar horen wilde dat ze de krant had gehaald. Gelukkig kwam het weer goed met haar.

Adriana Zwanenburg bericht HC ca 1960

Krantenbericht over het ongeluk van Oma Groeneveld
Print Friendly, PDF & Email

No comments yet

Leave a Reply