Een zoektocht als hobby…

Share

Sinds juni 2000 doe ik onderzoek naar de stambomen van de familienamen van de grootouders van mijn vrouw en mijzelf. Dat zijn de families Groeneveld, Meijler, Van der Horst, Sekréve, Zwanenburg, Beringer, Houdijk en Willner. Er zijn periodes geweest dat ik intensief met onderzoek bezig was en dus regelmatig te vinden was in de studiezalen van het CBG, het nationaal archief en diverse gemeentelijke en regionale archiefdiensten. Die actieve periodes werden afgewisseld met soms lange periodes waarbij het stamboomonderzoek stil lag. Druk op het werk, druk met andere hobby’s of gewoon even geen zin. Toch pak ik het onderzoek na verloop van tijd altijd weer op. Stamboomonderzoek is gewoon een geweldig leuke hobby, een speurtocht waarbij je nooit van tevoren weet wat je vindt en vaak voor verrassingen komt te staan. Zo gaf het mij een geweldige kick toen ik voor het eerst een akte in mijn handen kreeg waar mijn bet-overgrootvader zijn wat bibberige handtekening op stond en ik me realiseerde dat hij hetzelfde document meer dan een eeuw geleden in zijn handen had gehad en had ondertekend. Ik kwam er achter waarom mijn opa en oma Groeneveld nadat zij getrouwd waren halsoverkop van het dorpje Zoetermeer naar de grote stad Den Haag verhuisden.

Door deze hobby ben ik in contact gekomen met veel familieleden die ik anders nooit had ontmoet. Neven van mijn moeder bijvoorbeeld en een nazaat van een broer van mijn bet-overgrootvader Zwanenburg wiens tak van de familie al enkele generaties in Australie woont. Toen we elkaar foto’s stuurden van onze voorvaders bleken we allebei een foto te hebben van onze eigen (bet-) overgrootvader die bij dezelfde fotograaf in Gouda was gemaakt en met dezelfde boomstronk als decor in de fotostudio.

Als u vragen of aanvullende informatie heeft kunt u direct reageren op de berichten via het reactie formulier onder het bericht, via het menu ‘contact’, of  via het e-mail adres genealogie@pg1.nl

Print Friendly, PDF & Email

No comments yet

Leave a Reply